PŘEDNÁŠEJÍCÍ

Ing. Karel Dvořáček | předseda TNK 22 a člen TNK 76 | člen autorizační komise ČKAIT

Absolvent ČVUT elektro Praha, dříve pracoval v STÚ-e, s.r.o., nyní samostatně podnikající. V současnosti se zabývá především elektrotechnickými normami, tvorbou národních norem, přejímání harmonizačních dokumentů (HD) a evropských norem (EN) do české technické praxe. Spolupracuje i na tvorbě podnikových norem energetiky (PNE).

Je autorem mnoha publikací zabývajících se silnoproudými elektroinstalacemi a to především v oblasti bytové a občanské výstavby.

Je rovněž předsedou Technické normalizační komise (TNK) 22 „elektrotechnické předpisy“, členem TNK 76 „osvětlení“ a členem autorizační rady ČKAIT.

Martin Frühauf | autorizovaný projektant - Projekce elektro Vinařice, člen Unie soudních znalců

Vzdělání

  • pět let studia zakončené maturitou v oboru elektro - ELEKTROMECHANIK ROZVODNÝCH ZAŘÍZENÍ
  • projektant elektro, člen ČKAIT od roku 2007

Praxe:  

  • 12 let v oboru elektro silnoproud v státním a soukromém sektoru jako zaměstnanec
  • 10 let v oboru elektro silnoproud a slaboproud v soukromém sektoru jako zaměstnance a OSVČ
  • 13 let v oboru elektro jako samostatně pracující projektant elektro

Mgr. Robert Kabát, Ph.D. | advokát, Advokátní kancelář Gřivna & Šmerda, s.r.o.

Ing. Oldřich Küchler | Technická inspekce České republiky

mjr. Mgr. Libor Pospíšil | HZS Středočeského kraje, vedoucí oddělení zjišťování příčin požárů

Od roku 1996 je příslušníkem Hasičského záchranného sboru (dále jen „HZS“) České republiky – od roku 1996 do roku 2001 byl příslušníkem HZS hlavního města Prahy, od roku 2001 do současnosti je příslušníkem HZS Středočeského kraje.

Do roku 2004 byl zařazen ve výjezdové jednotce, od roku 2004 je zařazen v odboru požární prevence coby vyšetřovatel požárů, vykonávající činnost státního požárního dozoru zjišťováním příčin vzniku požárů. Po dobu příslušnosti u HZS absolvoval řadu vzdělávacích programů, seminářů a konferencí včetně zahraničních. Od roku 2007 je zařazen na služebním místě krajského vyšetřovatele požárů, koordinujícího činnost vyšetřování požárů ve Středočeském kraji.

Současně je členem lektorského týmu, připravujícího nové vyšetřovatele požárů v rámci České republiky.

Radoslav Rieger | revizní technik EZ-E1A

Narozen 20. ledna 1955. 
Vzdělání - souvislé pětileté studium s maturitou:

  • střední průmyslová škola strojní, vyučen v oboru ELEKTROMECHANIK
  • revizní technik EZ-E1A

Praxe:  

  • 20 let ve strojírenství,
  • 25 let v oboru elektro + souběžně OSVČ – elektroservis,
  • 11 let technický zástupce ve společnosti českého výrobce svodičů přepětí,
  • v současnosti revizní technik EZ - E1A.

JUDr. Zbyněk Urban | revizní technik, člen TNK 22

Po absolvování průmyslové školy elektrotechnické v Praze v roce 1956 pracoval jako zkušební technik v EZÚ Praha do roku 1965. Následujících třicet let vykonával činnost experta znalce na úseku elektrotechniky pro potřeby vyšetřování a soudů. Vystudoval práva a studium završil rigorosní zkouškou na Universitě Karlově.

Mimo zaměstnání působil od roku 1974 jako lektor zejména v rámci Československé vědeckotechnické společnosti. Zpracoval několik publikací zaměřených na bezpečnost vyhrazených technických zařízení a bezpečnost a ochranu zdraví při práci.

Po odchodu do důchodu působí jako poradce a konzultant na úseku BOZP a pokračuje v činnosti lektora. Je členem Technické normalizační komise (TNK) 22 při ÚNMZ.

Ing. Miloslav Valena | soudní znalec v oboru elektrotechnika, revizní technik, člen TNK 22 a pracovních komisí pro zpracování TNI

Spoluzakladatel Unie soudních znalců a její první místopředseda. Člen HK ČR a bývalé Elektrotechnické sekce při HK. Nositel stříbrné Merkurovy hvězdy udělené HK České republiky, člen představenstva OHK Kladno a předseda Sekce elektrotechniků Středočeského kraje při OHK. Spoluzakladatel, místopředseda a člen představenstva bývalé Unie elektrotechniků České republiky.  

V současnosti revizní technik E1-B, podnikatel a odborný konzultant s téměř padesátiletou praxí a více než třicet tři let soudní znalec v oboru elektrotechnika se specializací havárie, úrazy, požáry, porušení předpisů a revizní činnost na elektrických zařízeních, spolupracuje s KÚ PČR, HZS (spolupracující s vyšetřovacím týmem středočeských hasičů), TUPO, s řadou velkých firem, výzkumných ústavů a některými pojišťovnami. Zkušenosti s právní legislativou získává více než čtyřicet let i jako přísedící senátu okresního soudu v Kladně. 

Absolvent ČVUT FEL v Praze (1975), pracoval v Poldi SONP Kladno (1975-1991) a v té době také ČSVTS (Československé vědeckotechnické společnosti) a vědecký tajemník její odborné sekce PÚREZ. Má akreditaci MŠMT jako vzdělávací zařízení, Publikuje v řadě odborných časopisů a publikacích, autor řady vlastních i firemních příruček v oboru montáží a revizí elektrických zařízení, je přednášející i odborný garant na seminářích, aktivech i školeních v České republice i na Slovensku. Absolvoval také několik odborných stáží v Německu.

PhDr. Věra Vlková, CSc. | Česká agentura pro standardizaci ČAS, oddělení metodiky, Koordinátorka terminologie a překladu,

Po absolvování Filozofické fakulty UK (obor čeština angličtina) pracovala v Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde se specializovala na současný český jazyk, lexikologii, terminologii, odbornou stylistiku a překlad. Je spoluautorkou Pravidel českého pravopisu a dalších publikací vydávaných ÚJČ. Paralelně spolupracovala s Federálním úřadem pro normalizaci a měření a všemi jeho nástupnickými organizacemi. Později přešla do Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Nyní pracuje v České agentuře pro standardizaci (ČAS), která byla zřízena Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, jako koordinátorka terminologie a překladu a jazyková expertka. Je předsedkyní a zakládající členkou TNK 114 Terminologie: principy a koordinace a členkou TNK 21 Terminologie v elektrotechnice. Dlouhodobě se věnuje mezinárodní terminologické spolupráci – zejména v součinnosti s ISO, iniciativou European Language Resource Coordination, s Ředitelstvím pro překlady Evropské komise a s Evropským parlamentem – včetně školení pro překladatele a terminology Evropského parlamentu a Evropské komise v Lucemburku. Školitelské činnosti se věnuje i v rámci ČR, především se zaměřením na terminologii, jazykovou stavbu odborných projevů a na překlad technických norem a technických textů vůbec.

Na svém kontě má i rozsáhlou publikační činnost, zejména v odborných technických časopisech (ELEKTRO, Perspektivy kvality aj.). Vedle toho se také sama zabývá překladem odborných textů.

Ing. Pavel Vojík | Ing. Pavel Vojík | Česká agentura pro standardizaci ČAS | revizní technik a soudní znalec v oboru elektrotechnika | tajemník TNK 22 Elektrotechnické předpisy, TNK 97 Elektroenergetika a TNK 126 Elektrotechnika v dopravě